Fréttir

Zmi­any w logow­an­iu do ban­kowości elektronicz­nej i aplikacji ban­kowej

28. október 2022

Zwracamy uwagę na fakt, iż logowanie do bankowości elektronicznej i aplikacji bankowej za pomocą nazwy użytkownika i hasła nie będzie już możliwe. Niniejsza zmiana weszła w życie 10 października br. Celem niniejszej zmiany jest zwiększenie bezpieczeństwa w procesie logowania.

Obecnie weszły w życie nowe przepisy dotyczące solidniejszej identyfikacji, na podstawie których obowiązują bardziej rygorystyczne wymagania związane z poświadczeniem płatności w bankowości elektronicznej oraz zakupów internetowych. Wraz z niniejszymi zmianami zwiększyliśmy liczbę możliwych metod identyfikacji, a jednocześnie zablokowaliśmy możliwość logowania za pomocą nazwy użytkownika.

  • Do bankowości elektronicznej można zalogować się za pomocą certyfikatu identyfikacji lub aplikacji Auðkenni.
  • Do aplikacji bankowej można zalogować się za pomocą odcisków palców lub identyfikacji twarzy czy certyfikatu elektronicznego.

Do dnia 10 października br. logowanie do bankowości elektronicznej i aplikacji bankowej było możliwe przez wprowadzenie nazwy użytkownika i hasła, a następnie poświadczenie logowania za pomocą kodu identyfikacyjnego nadesłanego w wiadomości SMS.   Teraz już nie jest to możliwe, ponieważ wymagana jest solidniejsza identyfikacja. Niniejsze zmiany były podane do wiadomości na stronie logowania do bankowości elektronicznej i aplikacji bankowej we wrześniu i październiku br.

W naszej opinii wiadomości SMS nie są już bezpieczną metodą korespondencji w procesie logowania. Powodem powyższego jest m.in. wzrost liczby przypadków oszustwa poprzez wysłanie fałszywych wiadomości SMS i fałszywych wiadomości e-mail. Klikając link w wiadomości e-mail lub SMS, otwiera się fałszywa strona. W przypadku wprowadzenia nazwy użytkownika i hasła na takiej stronie oszuści uzyskują niniejsze informacje.

Na bankach nie ciąży prawny obowiązek wycofania możliwości logowania za pomocą wiadomości SMS. Mimo to uważamy, że należy tę zmianę wprowadzić w celu zwiększenia bezpieczeństwa i zniwelowania liczby przypadków oszustwa oraz wykorzystywania usług bankowych.

Jednocześnie zdajemy sobie sprawę, że niektórzy klienci nie mogą używać certyfikatu identyfikacji, aplikacji Auðkenni czy identyfikacji biometrycznej (odcisków palców czy identyfikacji twarzy). Jeżeli jesteś w takiej sytuacji, prosimy o kontakt pod numerem telefonu 410 4000, wiadomość e-mail na landsbankinn@landsbankinn.is lub rozmowę na czacie na landsbankinn.is, gdzie można również umówić wizytę.

Więcej o sposobach identyfikacji

Þú gætir einnig haft áhuga á
Netöryggi
23. feb. 2024
Vörum við þjófum við hraðbanka
Við vörum við þjófum sem stela kortum frá fólki sem er að taka út peninga í hraðbanka og ítrekum mikilvægi þess að enginn sjái þegar PIN er slegið inn.
Grindavík
22. feb. 2024
Grindvíkingar halda óbreyttum vaxtakjörum við kaup á nýrri íbúð
Landsbankinn býður Grindvíkingum sem eru með íbúðalán á föstum vöxtum hjá bankanum og ákveða að selja ríkinu íbúðarhúsnæði sitt að halda þeim kjörum sem eru á láninu við kaup á nýrri fasteign.
Krossmói
22. feb. 2024
Zebranie dotyczące finansów: Czego chcesz się dowiedzieć o finansach i usługach bankowych w Islandii?
Landsbankinn oraz Związek Zawodowy Marynarzy i Rybaków w Keflavíku i okolicach (VSFK) zapraszają na zebranie informacyjne w języku polskim na temat oszczędzania, spraw emerytalnych, kredytu hipotecznego oraz bezpieczeństwa cybernetycznego.
Krossmói
22. feb. 2024
Fjármálamót: Hvað viltu vita um fjármál og bankaþjónustu á Íslandi?
Landsbankinn og Verkalýðs- og sjómannafélag Keflavíkur og nágrennis (VSFK) standa fyrir fræðslufundi á pólsku um sparnað, lífeyrismál, húsnæðislán og netöryggi.
Grænland
13. feb. 2024
Fyrirtækjaráðgjöf bankans ráðgjafi í vel heppnuðu hlutafjárútboði Amaroq
Amaroq Minerals Ltd., félag sem starfar á sviði námuvinnslu og er handhafi réttinda til leitar að verðmætum málmum í jörðu á Suður-Grænlandi, lauk í gær vel heppnuðu hlutafjárútboði að andvirði 7,6 milljarða íslenskra króna.
Reykjanesbær
13. feb. 2024
Nasz oddział w Reykjanesbær przy Krossmóar 4a został ponownie otwarty
Serdecznie witamy Klientów w tych samych godzinach otwarcia co wcześniej, tj. w godz. 10.00‒16.00 w każdy dzień roboczy.
Reykjanesbær
12. feb. 2024
Útibú bankans í Reykjanesbæ opið
Útibú okkar í Reykjanesbæ að Krossmóum 4a hefur verið opnað að nýju.
Gulleggið 2024
9. feb. 2024
Sea Growth er sigurvegari Gulleggsins 2024
Viðskiptahugmyndin Sea Growth bar sigur úr bítum í Gullegginu, frumkvöðlakeppni Icelandic Startups. Sea Growth gengur út á að framleiða fiskhrávörur úr fiskfrumum, svokallaðan vistfisk. Teymið skipa Birgitta G.S. Ásgrímsdóttir, Alexander Schepsky, Martin Uetz og Sigrún Guðjónsdóttir.
Sjávarklasinn
8. feb. 2024
Landsbankinn hefur samstarf við Íslenska sjávarklasann
Íslenski sjávarklasinn og Landsbankinn hafa hafið samstarf sem miðar að því að styðja við aukna verðmætasköpun í bláa hagkerfinu. Áhersla verður lögð á stuðning við nýsköpunarfyrirtæki sem vinna að lausnum á þeim áskorunum sem rótgrónari fyrirtæki standa frammi fyrir, auk þess að styðja við frumkvöðla sem vinna verðmæti úr því sem áður var fargað.
Netbanki
26. jan. 2024
Skert þjónusta vegna viðhalds aðfaranótt mánudags
Vegna kerfisuppfærslu verður tiltekin þjónusta bankans ekki aðgengileg aðfaranótt mánudagsins 29. janúar. Gert er ráð fyrir að þjónustan verði skert frá miðnætti til kl. 6.00 á mánudagsmorgun.
Vefkökur

Með því að smella á „Leyfa allar“ samþykkir þú notkun á vefkökum til þess að auka virkni vefsins, greina vefnotkun og aðstoða við markaðssetningu.

Nánar um vefkökur