Fréttir

Ostrzegamy przed oszustwami in­ter­net­owymi oraz fałszywymi wia­domościami

Zwykle latem nasilają się próby oszustw internetowych. Oszuści liczą na to, że osoby będące na wakacjach częściej bezmyślnie klikną w przesłane im linki, nie przeczytają dokładnie wiadomości SMS lub e-mail ale udzielą na nie odpowiedzi.
28. júní 2021 - Landsbankinn

Jeżeli podasz oszustom swój numer karty kredytowej lub dane dostępu do bankowości elektronicznej, możesz stracić wysokie sumy pieniędzy – nawet swoje całe oszczędności. Zachowaj ostrożność, zdrowy rozsądek oraz podchodź do wszystkich wiadomości z pewną dozą podejrzliwości, jeżeli jesteś proszony(-a) o zrobienie czegoś, np. kliknięcie linku, zalogowanie się czy podanie danych dotyczących płatności. Dotyczy to w szczególności sytuacji, w których Ty nie inicjowałeś(-aś) kontaktu.

Co zrobić, aby ochronić się przed oszustwami?

Poniżej znajduje się parę kwestii, które należy mieć na uwadze w związku z ochroną przed próbami oszustwa:

  1. Postępuj ostrożnie, gdy otrzymasz wiadomość e-mail czy SMS zawierającą linki.
  2. Zachowaj szczególną ostrożność, gdy nie spodziewałeś(-aś) się wiadomości od danej osoby. Czy jesteś zupełnie pewien/pewna, że wiadomość jest prawdziwa?
  3. Fałszywe wiadomości SMS lub e-mail mogą z wyglądu być bardzo przekonujące. Nawet tekst może być bezbłędny, napisany dobrą islandczyzną (lub w innym języku).
  4. Powszechnym sposobem na oszustwo jest kopiowanie prawdziwych stron internetowych (np. bankowości elektronicznej). Oszukane strony mogą mieć dokładnie taki sam wygląd jak prawdziwe strony.
  5. Jeżeli kliknąłeś/kliknęłaś link, który przekierował Cię na stronę lub aplikację, w żadnym wypadku nie podawaj danych dostępu do bankowości elektronicznej, karty kredytowej czy innych danych wrażliwych. Powinieneś/powinnać raczej otworzyć stronę internetową danej firmy czy urzędu w konwencjonalny sposób i tam się zalogować.
  6. Banki w żadnym wypadku nie będą wysyłać do Ciebie linków przekierowujących Cię do bankowości elektronicznej czy aplikacji, gdzie miał(a)byś się zalogować.
  7. Banki nie inicjują kontaktu z Tobą, np. wysyłając do Ciebie wiadomości, prosząc o wpisanie danych dostępu do bankowości elektronicznej, numeru karty kredytowej itp.
  8. Oszuści wykonują także telefony w celu dokonania oszustwa na ludziach, prosząc ich o podanie numeru karty kredytowej, danych dostępu do bankowości elektronicznej czy tym podobnych informacji.
  9. Jeżeli podałeś(-aś) swoje imię użytkownika czy hasło na fałszywej stronie, powinieneś/powinnać jak najszybciej zmienić hasło..

Co mam zrobić, jeżeli padnę ofiarą oszustwa?

Jeżeli podejrzewasz, że padłeś(-aś) ofiarą oszustwa, jak najszybciej skontaktuj się ze swoim bankiem. Możesz skontaktować się z Landsbankinn pod numerem telefonu 410 4000, wysyłając do nas wiadomość e-mail na landsbankinn@landsbankinn.is lub kontaktując się z nami na Messengerze. Oszustwo możesz zgłosić na Policję, wysyłając wiadomość e-mail na cybercrime@lrh.is.

W przypadku kradzieży Twojej karty płatniczej lub Twojego numeru karty płatniczej, możesz od razu zamrozić kartę na aplikacji bankowej. Możesz również skontaktować się z nami (zob. powyżej) lub zadzwonić do Valitora pod numer telefonu 525 2000.

Landsbankinn opublikował wiele artykułów edukacyjnych na temat ochrony przed oszustwami internetowymi. Jako lekturę na wakację proponujemy w szczególności poniższe artykuły:

Þú gætir einnig haft áhuga á
Austurbakki
5. júlí 2024
Fyrirtækjaráðgjöf verður ráðgjafi fjármálaráðuneytisins vegna sölu á eignarhluta ríkisins í Íslandsbanka
Fjármála- og efnahagsráðuneytið hefur ráðið Fyrirtækjaráðgjöf Landsbankans sem sjálfstæðan fjármálaráðgjafa við skipulagningu og yfirumsjón á fyrirhuguðu markaðssettu útboði eða útboðum á eftirstandandi eignarhluta ríkisins í Íslandsbanka hf.
Björn A. Ólafsson
4. júlí 2024
Björn Auðunn Ólafsson til liðs við Landsbankann
Björn Auðunn Ólafsson hefur gengið til liðs við Fyrirtækjaráðgjöf Landsbankans og hefur hann þegar hafið störf.
Landsbankinn.pl
3. júlí 2024
Meiri upplýsingar á pólsku á landsbankinn.pl
Við höfum bætt við pólskri útgáfu af Landsbankavefnum, til viðbótar við íslenska og enska útgáfu. Á pólska vefnum eru upplýsingar um appið okkar, greiðslukort, gengi gjaldmiðla, viðbótarlífeyrissparnað, rafræn skilríki, Auðkennisappið og fleira.
2. júlí 2024
Enn meira öryggi í Landsbankaappinu
Við höfum bætt stillingarmöguleikum við Landsbankaappið sem auka enn frekar öryggi í korta- og bankaviðskiptum. Nú getur þú með einföldum hætti lokað fyrir tiltekna notkun á greiðslukortum í appinu og síðan opnað fyrir þær aftur þegar þér hentar. Ef þörf krefur getur þú valið neyðarlokun og þá er lokað fyrir öll kortin þín og aðgang að appi og netbanka.
Arinbjörn Ólafsson og Theódór Ragnar Gíslason
20. júní 2024
Landsbankinn og Defend Iceland vinna saman að netöryggi
Landsbankinn og netöryggisfyrirtækið Defend Iceland hafa gert samning um aðgang að hugbúnaði villuveiðigáttar fyrirtækisins til að auka og styrkja varnir gegn árásum á net- og tölvukerfi Landsbankans.
14. júní 2024
Hægt að nota Auðkennisappið við innskráningu
Við vekjum athygli á að hægt er að nota Auðkennisappið til að skrá sig inn og til auðkenningar í netbankanum og Landsbankaappinu og innan tíðar verður einnig hægt að framkvæma fullgildar rafrænar undirritanir. Það hentar einkum þegar þú ert í netsambandi en ekki í símasambandi eða ert með erlent farsímanúmer.
14. júní 2024
Do logowania można używać aplikacji Auðkenni
Zwracamy uwagę na fakt, iż do logowania można używać aplikacji Auðkenni, jaki i do identyfikacji w bankowości elektronicznej i aplikacji bankowej. Ponadto niebawem będzie można składać kwalifikowane podpisy elektroniczne. Może to być szczególnie przydatne, gdy będziesz miał(a) dostęp do Internetu, ale nie będziesz miał(a) zasięgu sieci telefonicznej lub w przypadku zagranicznego numeru telefonu komórkowego.
Grænland
12. júní 2024
Fjárfestadagur Amaroq Minerals
Fjárfestadagur Amaroq Minerals verður í húsnæði Landsbankans í Reykjastræti 6, fimmtudaginn 13. júní kl. 14.00-16.00. Húsið opnar kl. 13.30 og að fundi loknum verður boðið upp á drykki og léttar veitingar.
Netöryggi
10. júní 2024
Vörum við svikatilraunum í tölvupósti
Við vörum við tölvupósti sem sendur er í nafni Landsbankans. Í póstinum er sagt að reikningi viðtakanda hjá bankanum hafi verið lokað og fólk beðið um að smella á hlekk til að skrá sig inn. Með þessu vilja svikararnir fá fólk til að gefa upp innskráningarupplýsingar.
Námsstyrkir 2024
3. júní 2024
Bankinn úthlutar námsstyrkjum að upphæð 8 milljónir króna
Landsbankinn úthlutaði námsstyrkjum til sextán námsmanna úr Samfélagssjóði bankans þann 31. maí. Styrkirnir voru veittir í þrítugasta og fimmta skipti og heildarupphæð námsstyrkjanna nemur átta milljónum króna. Alls bárust um 400 umsóknir í ár.
Vefkökur

Með því að smella á „Leyfa allar“ samþykkir þú notkun á vefkökum til þess að auka virkni vefsins, greina vefnotkun og aðstoða við markaðssetningu.

Nánar um vefkökur