Fréttir

Rozpoczął się okres skła­dan­ia wni­osków o wypłacen­ie świa­dczeń z In­dywidual­nego Konta Emerytal­nego

Rozpoczął się okres składania wniosków o tymczasowe wypłacenie świadczeń z Indywidualnego Konta Emerytalnego. W przypadku składania wniosku za pomocą elektronicznego dokumentu tożsamości wniosek musi być przyjęty najpóźniej 28 kwietnia br., aby pierwsza wypłata świadczeń mogła nastąpić 30 kwietnia br. W przypadku składania wniosku nie za pomocą elektronicznego dokumentu tożsamości wniosek należy wysłać elektronicznie najpóźniej 25 kwietnia br.
21. apríl 2020

Rozpoczął się okres składania wniosków o tymczasowe wypłacenie świadczeń z Indywidualnego Konta Emerytalnego. W przypadku składania wniosku za pomocą elektronicznego dokumentu tożsamości wniosek musi być przyjęty najpóźniej 28 kwietnia br., aby pierwsza wypłata świadczeń mogła nastąpić 30 kwietnia br. W przypadku składania wniosku nie za pomocą elektronicznego dokumentu tożsamości wniosek należy wysłać elektronicznie najpóźniej 25 kwietnia br.

Wniosek można złożyć za pomocą elektronicznego dokumentu tożsamości

Wniosek o tymczasowe wypłacenie oszczędności z IKE za pomocą elektronicznego dokumentu tożsamości można złożyć na stronie członków funduszu. Aby otrzymać pierwszą wypłatę świadczeń 30 kwietnia br., wniosek za pomocą elektronicznego dokumentu tożsamości należy złożyć najpóźniej 28 kwietnia br.

Zalogowanie się na stronę członków funduszu

Wniosek można złożyć za pomocą wiadomości elektronicznej

Osoby, które nie posiadają elektronicznego dokumentu tożsamości, mogą wysłać wiadomość elektroniczną na adres e-mailowy vl@landsbankinn.is z wnioskiem o wysłanie formularza. Po wypełnieniu i podpisaniu formularza należy go zeskanować (lub telefonem zrobić zdjęcie podpisanego dokumentu) i odesłać na ten sam adres e-mailowy. W przypadku złożenia wniosku za pomocą wiadomości elektronicznej wniosek musi być przyjęty najpóźniej 25 kwietnia br., aby pierwsza wypłata oszczędności mogła nastąpić 30 kwietnia br.

Na temat wypłacania świadczeń z IKE

Świadczeń z IKE (otwarty fundusz emerytalny) zwykle nie można wypłacać przed osiągnięciem wieku 60 lat. W związku z panującą pandemią wirusa COVID-19 Rząd Islandii zezwolił na dokonywanie tymczasowych wypłat świadczeń. Niniejsze rozwiązanie może być dobrą opcją dla osób, które utraciły dochody, a w szczególności w sytuacji, gdy nie mają innych oszczędności. Z drugiej strony należy mieć na uwadze fakt, iż wraz z wypłaceniem świadczeń pomniejsza się saldo na koncie, z którego będzie można korzystać w wieku emerytalnym, kiedy to dochody są zwykle znacznie niższe.

  • Wypłacić można maksymalnie 12 milionów koron.
  • Można maksymalnie wypłacić 800 000 ISK miesięcznie.
  • Nie ma żadnych szczególnych ograniczeń, jeśli chodzi o dysponowanie wypłaconymi środkami.
  • Wypłacone świadczenia podlegają opodatkowaniu.

Co należy mieć na uwadze w związku z wypłacaniem świadczeń z IKE?

Szczegóły na temat wypłacania świadczeń

Þú gætir einnig haft áhuga á
Menningarnótt 2023
9. júlí 2024
24 verkefni fá úthlutað úr Menningarnæturpottinum
Í ár fá 24 spennandi verkefni styrki úr Menningarnæturpotti Landsbankans og Reykjavíkurborgar. Verkefnin miða meðal annars að því að færa borgarbúum myndlist, tónlist og fjölbreytta listgjörninga, bæði innan- og utandyra.
Austurbakki
5. júlí 2024
Fyrirtækjaráðgjöf verður ráðgjafi fjármálaráðuneytisins vegna sölu á eignarhluta ríkisins í Íslandsbanka
Fjármála- og efnahagsráðuneytið hefur ráðið Fyrirtækjaráðgjöf Landsbankans sem sjálfstæðan fjármálaráðgjafa við skipulagningu og yfirumsjón á fyrirhuguðu markaðssettu útboði eða útboðum á eftirstandandi eignarhluta ríkisins í Íslandsbanka hf.
Björn A. Ólafsson
4. júlí 2024
Björn Auðunn Ólafsson til liðs við Landsbankann
Björn Auðunn Ólafsson hefur gengið til liðs við Fyrirtækjaráðgjöf Landsbankans og hefur hann þegar hafið störf.
Landsbankinn.pl
3. júlí 2024
Meiri upplýsingar á pólsku á landsbankinn.pl
Við höfum bætt við pólskri útgáfu af Landsbankavefnum, til viðbótar við íslenska og enska útgáfu. Á pólska vefnum eru upplýsingar um appið okkar, greiðslukort, gengi gjaldmiðla, viðbótarlífeyrissparnað, rafræn skilríki, Auðkennisappið og fleira.
2. júlí 2024
Enn meira öryggi í Landsbankaappinu
Við höfum bætt stillingarmöguleikum við Landsbankaappið sem auka enn frekar öryggi í korta- og bankaviðskiptum. Nú getur þú með einföldum hætti lokað fyrir tiltekna notkun á greiðslukortum í appinu og síðan opnað fyrir þær aftur þegar þér hentar. Ef þörf krefur getur þú valið neyðarlokun og þá er lokað fyrir öll kortin þín og aðgang að appi og netbanka.
Arinbjörn Ólafsson og Theódór Ragnar Gíslason
20. júní 2024
Landsbankinn og Defend Iceland vinna saman að netöryggi
Landsbankinn og netöryggisfyrirtækið Defend Iceland hafa gert samning um aðgang að hugbúnaði villuveiðigáttar fyrirtækisins til að auka og styrkja varnir gegn árásum á net- og tölvukerfi Landsbankans.
14. júní 2024
Hægt að nota Auðkennisappið við innskráningu
Við vekjum athygli á að hægt er að nota Auðkennisappið til að skrá sig inn og til auðkenningar í netbankanum og Landsbankaappinu og innan tíðar verður einnig hægt að framkvæma fullgildar rafrænar undirritanir. Það hentar einkum þegar þú ert í netsambandi en ekki í símasambandi eða ert með erlent farsímanúmer.
14. júní 2024
Do logowania można używać aplikacji Auðkenni
Zwracamy uwagę na fakt, iż do logowania można używać aplikacji Auðkenni, jaki i do identyfikacji w bankowości elektronicznej i aplikacji bankowej. Ponadto niebawem będzie można składać kwalifikowane podpisy elektroniczne. Może to być szczególnie przydatne, gdy będziesz miał(a) dostęp do Internetu, ale nie będziesz miał(a) zasięgu sieci telefonicznej lub w przypadku zagranicznego numeru telefonu komórkowego.
Grænland
12. júní 2024
Fjárfestadagur Amaroq Minerals
Fjárfestadagur Amaroq Minerals verður í húsnæði Landsbankans í Reykjastræti 6, fimmtudaginn 13. júní kl. 14.00-16.00. Húsið opnar kl. 13.30 og að fundi loknum verður boðið upp á drykki og léttar veitingar.
Netöryggi
10. júní 2024
Vörum við svikatilraunum í tölvupósti
Við vörum við tölvupósti sem sendur er í nafni Landsbankans. Í póstinum er sagt að reikningi viðtakanda hjá bankanum hafi verið lokað og fólk beðið um að smella á hlekk til að skrá sig inn. Með þessu vilja svikararnir fá fólk til að gefa upp innskráningarupplýsingar.
Vefkökur

Með því að smella á „Leyfa allar“ samþykkir þú notkun á vefkökum til þess að auka virkni vefsins, greina vefnotkun og aðstoða við markaðssetningu.

Nánar um vefkökur