Fréttir

Skorzystaj z usług ban­kowych w telefonie oraz na In­ter­necie

W większości przypadków nie trzeba już nawet iść do oddziału banku, aby skorzystać z usług bankowych, ponieważ większość operacji można wykonać za pomocą telefonu lub komputera, jak i skorzystać z różnego rodzaju usług.
Stúlka í símanum
29. mars 2021

Wszystkie najważniejsze operacje można wykonać w aplikacji bankowej i bankowości elektronicznej.

Główny Inspektorat Sanitarny zaleca podczas panującej epidemii COVID-19 dokonywanie płatności zbliżeniowych. Zalecamy ze względu na większą wygodę i bezpieczeństwo używanie telefonów lub inteligentnych zegarków raczej niż płatniczych kart zbliżeniowych. Kartą płatniczą z funkcją płatności zbliżeniowej można każdorazowo dokonać płatności maksymalnie w wysokości 7500 ISK, natomiast płatności dokonane telefonem lub inteligentnym zegarkiem nie mają takich ograniczeń. Płatności można dokonać za pomocą Apple Pay, aplikacji karty bankowej Landsbankinn (dla systemów operacyjnych Android), Garmin Pay czy Fitbit Pay.

Jeżeli posiadasz aplikację bankową, nie potrzebujesz karty do transakcji handlowych na Internecie. W tej aplikacji znajduje się numer karty, okres ważności oraz numer CVC. Niniejsze informacje można bardzo łatwo i szybko skopiować i wkleić w bezpieczny sposób w formularzu płatności sklepów internetowych.

Złożenie wniosku o kartę płatniczą w aplikacji bankowej zajmie tylko chwilę. Następnie można przenieść informacje dotyczące karty płatniczej prosto z aplikacji bankowej do aplikacji, z której użytkownik będzie korzystał (Apple Pay, aplikacja karty, Garmin lub Fitbit), a następnie rozpocząć dokonywanie płatności zbliżeniowych.

Czy otrzymałeś(-aś) kartę podarunkową z Landsbanku? Możesz zarejestrować taką kartę w Apple Pay, aplikacji karty, Garmin Pay lub Fitbit Pay i w ten sposób gdziekolwiek i kiedykolwiek dokonywać płatności zbliżeniowych.

Takie proste operacje jak przelewy zagraniczne można wykonać w aplikacji bankowej, jak i w bankowości elektronicznej. W bankowości elektronicznej można również założyć rachunek oszczędnościowy, ustawić opcję regularnych wpłat oraz wykonywać transakcje na akcjach czy w funduszach.

W aplikacji bankowej i bankowości elektronicznej można bez problemu opłacać wszelkie rachunki. Wygodnie jest również wybrać w bankowości elektronicznej opcję bezpośredniej płatności dla comiesięcznych rachunków, zgodnie z którą rachunki zostaną automatycznie opłacone w terminie płatności.

Jeżeli musisz z powodu nieprzewidzianych wydatków wypełnić lukę w płynności finansowej, możesz w aplikacji bankowej złożyć wniosek o Aukalán i rozłożyć spłatę nawet na pięć lat. Dana kwota zostanie od razu wpłacona na Twoje konto lub kartę kredytową.

W aplikacji bankowej możesz również dokonać zmiany limitu debetowego, rozpocząć proces jego zmniejszania lub zwiększyć limit debetowy na karcie kredytowej. Jeżeli musisz rozłożyć spłatę rachunku karty kredytowej, możesz to zrobić prosto i szybko w bankowości elektronicznej Landsbankinn.

Jeżeli rozważasz zakup nowego mieszkania, możesz na Internecie złożyć wniosek o kredyt hipoteczny. Najpierw musisz na stronie Internetowej Landsbankinn przejść proces oceny zdolności kredytowej, a następnie złożyć za pomocą automatycznego procesu wniosek o udzielenie kredytu. Po zakończeniu procesu skontaktuje się z Tobą telefonicznie doradca bankowy.

Można również złożyć wniosek o kredyt samochodowy za pomocą podpisu elektronicznego na formularzu dealera lub agencji samochodowej, jak i kontaktując się z Centrum Obsługi Klienta. Jeżeli wysokość kredytu przekracza 2,2 miliona dla jednej osoby lub 4,4 miliona dla małżeństwa lub konkubinatu, w ciągu paru minut można na stronie Internetowej landsbankinn.is złożyć elektroniczny wniosek o dokonanie oceny zdolności kredytowej.

Jeżeli uważasz, że możesz mieć problemy z opłaceniem rachunków, to zawsze najlepiej od razu skontaktować się z bankiem. Landsbankinn oferuje różnego rodzaju rozwiązania. Poradę na temat wszelkich spraw dotyczących finansów można uzyskać poprzez kontakt telefoniczny, rozmowę na czacie czy wiadomość e-mail.

Być może nie jesteś klientem Landsbankinn? Możesz w takim razie pobrać aplikację bankową i za pomocą elektronicznego dokumentu tożsamości zostać klientem.

Þú gætir einnig haft áhuga á
Höfuðstöðvar Landsbankans í Austurstræti
22. sept. 2023
Síðasti dagurinn í Austurstræti
Í dag er síðasti dagurinn sem dyr útibús Landsbankans við Austurstræti 11 standa opnar og lokar húsið klukkan 16.00.
Grænland
21. sept. 2023
Fyrirtækjaráðgjöf bankans umsjónaraðili við flutning Amaroq á aðalmarkað
Amaroq Minerals, með auðkennið „AMRQ“, hefur nú verið skráð á Aðalmarkað Nasdaq Iceland. Auk skráningar á Aðalmarkað Nasdaq Iceland eru hlutabréf Amaroq skráð á markað í Kanada (TSX-V) og London (AIM). Samhliða flutningnum yfir á Aðalmarkað Nasdaq Iceland hefur félagið verið afskráð af First North Iceland. Amaroq Minerals er fyrsta skráða félag sinnar tegundar á Íslandi. Félagið leggur megináherslu á leit að gulli og öðrum verðmætum málmum og hefur víðtækar rannsóknar- og vinnsluheimildir á Grænlandi, þar sem finna má gull, kopar, nikkel og aðra málma sem eru nauðsynlegir fyrir orkuskipti framtíðarinnar. Fyrirtækjaráðgjöf Landsbankans hafði umsjón með skráningarferlinu og óskum við starfsfólki og hluthöfum Amaroq til hamingju með skráninguna.
Reykjastræti
21. sept. 2023
Afgreiðsla danskra peningaseðla
Viðskiptavinir geta nálgast danska peningaseðla í útibúum og hraðbönkum Landsbankans um allt land. Við viljum benda viðskiptavinum á að við höfum nú hætt móttöku á 1.000 kr. og 500 kr. dönskum peningaseðlum, sem og móttöku á öllum færeyskum peningaseðlum. Engar breytingar eru á viðskiptum með 200 kr., 100 kr. og 50 kr. danska peningaseðla. Viðskipti með reiðufé fylgja kröfum laga um aðgerðir gegn peningaþvætti og fjármögnun hryðjuverka. Með hertum reglum í Danmörku hefur móttaka reiðufjár frá erlendum bönkum verið takmörkuð og því getur bankinn ekki lengur átt viðskipti með 500 kr. og 1000 kr. danska peningaseðla.
Tölva á vinnuborði
14. sept. 2023
Uppfærsla á RSA-appinu - nýtt tákn og heiti
Við vekjum athygli á að RSA SecurID appið sem notað er fyrir öruggar innskráningar og greiðslur í netbanka fyrirtækja er að breytast.
Reykjastræti
13. sept. 2023
Opnum útibúið í Reykjastræti
Við opnum í dag útibú í nýja húsnæðinu okkar í Reykjastræti 6. Þar er hægt að fá þjónustu hjá gjaldkera frá kl. 10-16 og hraðbankar og önnur sjálfsafgreiðslutæki eru aðgengileg allan sólarhringinn.
Sunna Ósk Friðbertsdóttir
12. sept. 2023
Sunna Ósk Friðbertsdóttir nýr regluvörður bankans
Sunna Ósk Friðbertsdóttir hefur verið ráðin regluvörður Landsbankans og hefur hún tekið til starfa. Sunna lauk BA-gráðu í lögfræði frá Háskólanum í Reykjavík árið 2008 og ML-gráðu frá sama skóla árið 2010. Hún hefur lokið prófi í verðbréfaviðskiptum og er með málflutningsréttindi fyrir héraðsdómi. Sunna hóf störf sem lögfræðingur hjá Landsbankanum árið 2010 og hefur sinnt fjölbreyttum verkefnum, bæði varðandi innleiðingu löggjafar og daglega starfsemi bankans. Hún hefur starfað við regluvörslu hjá bankanum frá árinu 2017 og var staðgengill regluvarðar frá árinu 2022. Regluvarsla hefur umsjón og eftirlit með því að Landsbankinn starfi í samræmi við innra og ytra regluverk og sinnir fræðslu og ráðgjöf um kröfur laga og reglna sem hafa áhrif á starfsemi bankans.
Svikaskilaboð - pólska
1. sept. 2023
Przypomnienie: Ostrzegamy przed próbami oszustwa za pomocą fałszywych wiadomości SMS
Ostrzegamy przed oszustwami na stronach internetowych pojawiających się w imieniu Auðkenni, które rzekomo m.in. proponują połączenie z Landsbankinn.
New temp image
31. ágúst 2023
Landsbankinn breytir vöxtum
Í kjölfar nýlegrar vaxtaákvörðunar Seðlabanka Íslands verða gerðar breytingar á vöxtum Landsbankans. Vaxtabreytingarnar taka jafnframt mið af vöxtum á markaði og öðrum fjármögnunarkjörum Landsbankans.
31. ágúst 2023
Sjálfbærnidagur Landsbankans í Grósku 7. september
Sjálfbærnidagur Landsbankans verður haldinn, fimmtudaginn 7. september kl. 9.00 - 11.30 í Grósku, Bjargargötu 1. 
Skjáskot af svikaskilaboðum
31. ágúst 2023
Ítrekun: Vörum við svikatilraunum með fölskum SMS-um
Við vörum við svikasíðu sem birt er í nafni Auðkennis og lítur út fyrir að bjóða meðal annars upp á tengingu við Landsbankann.
Vefkökur

Með því að smella á „Leyfa allar“ samþykkir þú notkun á vefkökum til þess að auka virkni vefsins, greina vefnotkun og aðstoða við markaðssetningu.

Nánar um vefkökur